18.05.2016

управление на финанси

1.Следи бюджета си за месеца

Сам ще се учудиш за колко много неща харчиш пари всеки месец. Често ако си зададеш този въпрос в края на даден месец, ти самият нямаш отговор къде отидоха всичките ти месечни приходи. За целта в рамките на два месеца записвай всеки разход – храна, облекло, сметки, забавление… Не е необходимо да се опитваш да спестяваш повече отколкото обикновено или да променяш начина си на живот по някакъв начин. Целта е да придобиеш идея какво харчиш и защо.

2.Анализирай

В края на този период, събери всички твои разходи на месечна база. Важно е да отчетеш наистина изхарчените пари, защото често си мислиш, че си дал една сума, а тя се оказва много по-различна, когато наистина пресметнеш числата. В една колона напиши наистина изхарчените пари, а в съседна на нея напиши какво би искал да харчиш за всяко перо. Сега погледни отново колоната с реално изхарчените пари и си помисли дали наистина си имал нужда от всички тези неща.

3.Създай си план

Планирането на бюджет е трудна задача, но практична стъпка е анализът, който направи за последните два месеца, които проследи. Наистина ли имаш нужда от всичките тези вечери навън, както и от най-новия модел на даден телефон? Нека си признаем, вероятно отговорът е ‘Не’. Важно е да бъдеш честен със себе си, защото в крайна сметка целта не е да се лишаваш като направиш план, който безкрайно много би искал да спазваш, но бюджетът ти не позволява без да се лишаваш от важни за теб неща. По-скоро трябва да отчиташ при планирането на семейния бюджет за какво харчиш парите си, и да го правиш разумно, така че използвай предходните два месеца да си създадеш необходимия навик.

4.Заделяй поне 10%

Илюзия е, че от по-високата заплата, която искаш да постигнеш скоро, вече ще заделяш пари. Спестяванията ти трябва да започнат още днес, без извинения и без пресмятания дали пък не може все пак да изчакаш само още малко да се увеличат приходите ти. Според финансовите експерти, между 10 и 15% от приходите ти трябва да бъдат отделени в сметка, което ще ти позволи да имаш прилични доходи след като се пенсионираш, възможност да изплатиш по-рано ипотечния си кредит или ще ти подсигури финансовата възможност да помогнеш на детето си да учи в университета, който той/тя си е избрал. Спестяването на тези 10% трябва да стане автоматичен процес, над който не се замисляш.

5.Заеми или поправи вместо да купиш

Ако нещо не ти трябва в дългосрочен план, обмисли възможността да го вземеш на заем. Ако искаш да прочетеш дадена книга, може да попиташ дали някой твой приятел я има и може да ти я заеме. Ако ще ходиш на къмпинг, не е необходимо да купуваш всички необходими неща, приятели може да ти заемат палатка, фенер или други полезни за къмпинга неща. Разбира се, ако възнамеряваш често да ходиш, би било полезно да инвестираш в това да закупиш предметите, които първите един два пъти си заел, но често ние пробваме много неща за няколко пъти и после нещо ново привлича вниманието ни и закупените неща почват да събират прах в килера. Или пък ако пералнята ти се счупи, не прибързвай да купуваш нова, преди да си се опитал да поправиш тази. Ще се учудиш колко пари би могъл да спестиш от този съвет.

6.Харчи колкото имаш, а не колкото би искал да имаш

Важно правило е да държиш разходите си да са по-малко от приходите ти, защото те имат склонността да растат заедно с приходите ти, изкушавайки те винаги да не е моментът да спестиш или да инвестираш своите финанси. Затова е необходима твоята дисциплина да не позволяваш това изкушение да контролира живота ти, защото иначе никога няма да можеш да отделиш част от своя приход, а това от своя страна няма да ти позволи да излезеш от порочния кръг да живееш от заплата до заплата. За да спазваш това правило, трябва да контролираш себе си да харчиш само пари, които имаш или очакваш да изкараш в кратък период. Това, разбира се, не важи за спешни случаи. Но пък за тях имаме правило номер 7.

7.Планирай за неочаквани разходи

Никой не планира, че утре ще му се развали колата, че ще го съкратят или че близък от семейството ще има нужда от финансова помощ. Както и със застраховките живот, това е нещо, което не е приятно и ние избягваме да мислим за него. Това не значи, че няма да се случи и затова трябва да сме готови със събрани средства. В противен случай, един такъв неочакван разход би наложил взимането на кредит, което ще намали приходите ни и доста често това е за сметка на спестяванията ни и планирането на нашите инвестиции. Колко голям да е този фонд за неочаквани разходи, зависи от теб, нашият съвет е това да ти позволява да покриваш всичките си разходи за шест до девет месеца.

8.Изплащай дълговете и сметките си навреме

Обикновено разходите за сметки могат да се прогнозират и съответно планират. Сложи си напомняне на телефона, за да не забравяш датата за всяка сметка, и я плати навреме, за да не се начисляват ненужни лихви, както и за да пазиш чиста кредитната си история. Същото важи и за кредитите, които имаш, където е важно да погасяваш вноските си навреме. Възползвай се ако в даден момент имаш възможност да плащаш по-големи вноски, да предоговориш договора си с цел да намалиш периода на кредита си. Започни с кредита, който е най-високи лихви и продължи надолу със следващия, когато имаш възможност.

9.Диверсифицирай

Запознай се с различните опции за инвестиране на твоите финанси. На пазара има много варианти, в които да можеш да вложиш парите си и депозитите, които са най-често избирания вариант, далеч не са единствената ти възможност. Други варианти са акции и облигации, държавни ценни книжа, достъпни чрез взаимни фондове (попитай в твоята банка), застраховка живот със спестовна компонента или да използвате спестените пари, за да започнете свой бизнес. Правилото, че колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е очакваната възвръщаемост, така че обмислете внимателно как и къде да инвестирате финансите си.

10.Използвай услуги само от финансови институции, познати на пазара

Независимо дали имаш нужда от кредит, или ще отваряш депозитна сметка, провери внимателно на коя компания доверяваш част от своите финанси. Сравни продуктите, които ти трябват, и внимателно прочети условията на договора, който ще сключиш с компанията, която избереш. Ние от icompare.bg с удоволствие ще ти помогнем да намериш компания и продукт, който ще отговаря на твоите нужди, независимо дали това е кредитна карта, депозит или кредит.