21.06.2016

kredi-za-remont

От вчера започна и астрономическото лято макар градусите да се покачиха значително още през миналата седмица. С настъпване на лятото започва и разгара на отпуските, които по стара българска традиция използваме не само за почивки на море и планина, но и за належащи ремонти в домовете ни. Това са извънредни разходи, които създават стрес в месечния ни бюджет. Единия от начините да се справим с него е тегленето на потребителски кредити. В следствие на това се наблюдава и ръст на потребителските заеми от около 5-6 процента по време на лятото.

През тази година увеличението е по-сериозно поради факта, че голяма част от домакинствата са отлагали своите ремонти през последните години заради кризата и високата безработица. През последното шестмесечие се наблюдава ръст в заетостта и доходите, което се отразява директно на запитванията за потребителски кредити. Най-често търсените суми са в диапазона от 8,000 до 12,000 лв. със срок на погасяване от 5 до 7 години. Идеята зад тези суми е месечната вноска да не надвишава 200 лв.

Влияние върху търсенето на кредити оказват от една страна промоциите на различните банкови и небанкови институции покрай Европейското първенство по футбол , и от друга промоционалните цени на търговците на мебели и бяла техника. В момента има сериозни промоции от Cash Credit, Пощенска банка, ПИБ, НЕТ кредит и др.