18.08.2016

Byrzi-krediti-super-rezultati

Пазарът на небанковите компании за отпускане на финансиране продължава тенденцията на стремглав растеж. През първото полугодие общата сума на отпуснати кредити от такива компании е 2.35 млрд. лева по данни на БНБ, което е 15% повече от миналогодишните резултати. Всичко това се случва на фона на ниските лихви по заемите на банките, което е впечатляващо.  Добрите новини за сектора не спират до тук, защото обемът на необслужваните кредити спада с впечатляващите 20% от общия размер на пазара.

Небанковия сектор възвърна позициите си на пазара още в края на миналата година, но сегашните резултати показват, че това  не е нито временно, нито случайно. Една от основните причини е, че голяма част от потребителите на небанкови кредити не могат да получат банкови кредити по една или друга причина, но имат нужда от краткосрочно финансиране. Събуждането на икономиката също предразполага подобни потребители да консумират повече и съответно да имат по-голяма нужда от допълнително финансиране.

През пролетта и лятото на 2016 компаниите за бързи кредити продължават да прочистват портфейлите си, което води до понижаването на необслужваните кредити и до по-високо качество на кредитния портфейл, което директно се отразява на отличните финансови резултати.