07.04.2016

Алтернативи при депозитите

През тази година се наблюдава продължение на тенденцията от 2015, да спадат лихвите по депозитите. През 2016 лихвите достигат своето 9 годишно дъно, което странно или не, не притеснява българите, които продължават да внасят спестяванията си в депозитни сметки с лихва близо до 1%. Най-новите данни изнесени от БНБ сочат, че в края на февруари, депозитите са достигнали близо 45 милиарда лева. Точно тук изниква въпросът: Липсва ли алтернатива?

Практиката в топ икономиките по света показва, че основният мотив на хората да открият депозит не е размерът на лихвата, а инвестиционните алтернативи. Пример за основни такива са фондовите пазари и пазарът на недвижими имоти.

В България фондовите пазари загубиха доста от мащаба си по време на кризата през 2008, но през последните 2-3 години се съвземат и дават знаци за стабилизиране. Въпреки това, индексите не носят висока доходност към днешна дата.

Пазарът на имотите в България също започна да се пробужда, особено след кризата с КТБ. През 2015 се наблюдава ръст между 10-15%, като тази тенденция се запазва и през първото тримесечие на 2016. Това показва, че и тази година инвеститорите в имоти могат да отчетат двуцифрена доходност. Ето защо въпросът за депозитите остава отворен… Дали българите се притесняват от растящите цени на имотите, или просто разчитат да играят на „сигурно“?