30.05.2016

profi-credit-prouchvane

Една пета от българите никога не биха взели кредит. Това твърдят анкетираните по проучване на Профи Кредит за пазара в четири източноевропейски страни.

Допитването обхваща България, Чехия, Полша и Словакия, като чехите са дори по-консервативни от нас – една трета не биха прибегнали до заем.

Допитването, направено от агенция Ипсос, разкрива и други любопитни черти на народопсихологията на източноевропейците. Оказва се, че ако имат нужда от пари, българите разчитат не на банки, а най-вече на близки хора - 28% взимат заем от член на семейството, а 29% търсят приятели. Все пак 33% се обръщат към банки, но това е най-ниският процент в сравнение с другите участнички в изследването. В Полша и Чехия 40% биха ползвали банков заем, а в Словакия - 42 на сто. В същото време българите се оказват най-големи почитатели на "бързите" кредити - 10% биха се обърнали към небанкови финансови институции, докато за другите три държави процентите са между 5 и 7.

Отличаваме се и по още нещо - повече се доверяваме на приятели и по-малко на финансови специалисти, когато имаме да решаваме парични проблеми. У нас едва 3% търсят съвет от експерти, докато 10% от чехите и от словаците се допитват до професионалисти, ако не могат да "вържат" семейния бюджет.

Изследването в четирите страни показва още, че половината български граждани не знаят как да се информират за задълженията си. У нас само 49% са наясно как да проверяват своя кредитен статус - в сравнение с 59% в Чехия, 61% в Словакия и 72% в Полша. Това подсказва, че в България има сериозна нужда от финансово ограмотяване.

Цялостните резултати са в тотален противовес на западните икономики както в Европа, така и САЩ, където ползването на кредити е нещо нормално за семейния бюджет, но и финансовата култура на гражданите е чувствително по-висока.