08.07.2016

планирай за неочаквани разходи

Както самото име загатва, неочакваните разходи се появяват, когато най-малко ги очакваме и често причиняват стрес върху бюджета ни. ‘Спестявания’ е ключовата дума в тази ситуация, която може да ни бъде спасителен пояс, но способността ни да спестяваме намалява през последните години поради различни причини.

Една от основните причини за намаляване на нашите спестявания е, че днешното общество е консуматорско. Това далеч не е лош признак за икономиката ни, но в случаите, когато са налице неочаквани разходи, често се оказва, че не сме го планирали и спестяванията ни не могат да ги покрият.

Планиране

Трябва да се стремим да разглеждаме семейните финанси като компания, и съответно да планираме и да подхождаме далновидно към задачите, които правим. Добра идея е да записваш всички приходи и разходи, които има домакинството ти, което ще ти позволи да имаш контрол върху финансите, с които разполагате. По този начин можеш да предвидиш неприятни ситуации, както и да поддържаш резерв, който да покрива неочаквани увеличения в обичайните ти разходи – увеличение на сметката за ток, по-висока сметка за телефон, неотложен ремонт вкъщи или дребна повреда по колата. Важно е да избягваме реплики от вида ‘нека да живеем за момента’, и да имаме предвид, че планирането е въпрос на дисциплина, но си заслужава усилията.

Тъй като обикновено нашият основен източник на доходи е доход изработен с нашия труд, само малка част може да бъде отделена като спестявания. Веднъж научили се да спестяваме, това ни дава една финансова сигурност, че може да покрием определено ниво от разходи. Веднъж имайки тази сигурност, бихме могли да инвестираме част от тези спестявания. От iCompare ти препоръчваме през цялото време да си наясно какво целиш с планирането на твоите финанси и да се стремиш да го постигнеш. За да ти помогнем с тази задача, ти подготвихме и десет съвета как да управляваш личните си финанси

Култура на спестяване

За съжаление културата на спестяване и цялостната финансова култура в България е на относително ниско ниво. Според Световната банка повече от половината българи нямат добра финансова култура.

Половината от населението не се справя добре с управлението и планирането на семейния бюджет. Също толкова и оценяват сами, че нивото им на познания що се отнася до финанси, е незадоволително.

Много хора нямат тази култура на спестяване, не знаят как да управляват парите си, защото никога не са го правили и никога не са учили как да го направят. Финансовата култура не трябва да бъде възприемана като игра, защото е нещо много важно, което изисква много внимание, защото неправилното управление и планиране може да доведе до много финансови и дори лични проблеми.

Ето и няколко съвета как да спестяваш по-лесно:

  • Практичен начин да контролираш парите си и да не се изкушаваш да изхарчиш цялата заплата, е като използваш пликове. Примерно би могъл да използваш добре познатите цветове зелено, жълто и червено, за да разпределяш парите си в три плика. В зеления плик са предвидените пари за този месец, в жълтия пари за малки отклонения в бюджета – например покана за сватба, по-висока сметка за телефон и т.н., и в червения да отделиш процент от своя доход за своите спестявания. Не е необходим да слагаш физически парите в тези пликове, достатъчно е да записваш с какво разполагаш във всеки плик, и съответно да записваш какво харчиш от него.
  • Можеш да се възползваш от множеството намаления на пазара и да си взимаш продукти с отстъпка от супермаркетите. На пазар с огромна конкуренция, те често предлагат примамливи намаления и на теб ти остава само да се възползваш от тях.
  • Да намалиш фиксираните разходи в домакинството също е вариант за спестявания. Може да се опиташ да намалиш сметките за ток, електричество, или вода, като разбира се е важно това да се прави разумно.
  • Разходите по колата също не са за пренебрегване. Лесни трикове за спестявания са да следиш цените на горивото в различните бензиностанции, както и да се уговорите с някой колега, който живее наблизо, да ходите заедно на работа и така да разделяте разходите по транспорта.
  • Намери алтернативни начини да си почиваш, които не изискват толкова много финанси. Вместо следобедно кино, би могъл да отидеш със семейството си в парка, а вместо вечерята в ресторант, да си направите домашно кино вкъщи.
  • И в тази връзка, вечерята вкъщи е много добра идея, когато се опитваш да спестиш. Направи план за седмицата, напазарувай от големите супермаркети и сам ще усетиш как в червения плик ще могат да се появят повече пари.

Дано тези съвети за намаляване на разходите и респективно увеличаване на спестяванията са ти полезни в случаи, в които неочаквани разходи те изненадат, за да не се налага да натоварват прекалено много семейния ти бюджет.