27.01.2016

Максимална погасителна вноска по кредит

За съжаление няма точно определена формула, която да служи като отговор на този въпрос. В ICompare.bg съветваме потребителите да оценяват внимателно семейния си бюджет преди да потърсят кредит. Лишенията на нас и нашите близки не могат да компенсират вноските по кредита. Преди всичко трябва месечният ни доход да е достатъчен, за да живеем нормално и без кредит. Ако последното условие е на лице, то тогава можем да заложим грубо, че вноските по кредити в никакъв случай не трябва да надвишават 30% от месечния ни доход.

Например, ако сме единствен член в нашето домакинство и получаваме месечно възнаграждение от 500 лева, не взимаме кредити, вноските по които да са над 150 лева (30% от дохода ни). В момента в България има компании, които с подобна вноска биха ни разрешили кредит до 1500 лева за 12 месеца, средства които трябва да са достатъчни за текущите ни нужди.

От iCompare.bg съветваме да помислим много внимателно и за нефинансовите аспекти. В нашия пример все пак говорим за кредит, който трябва да погасяваме цяла година и следователно е важно да оценим имаме ли сигурна и стабилна работа в момента, какво ще стане, ако изникне здравословен проблем, може ли да се сблъскам с някакъв тип неочакван разход и други подобни. Важно е да не надценяваме възможностите си – ако променим нашия пример, можем да получим 1000 лева за 12 месеца, с вноска 100 лева на месец, което няма да нанесе толкова сериозни сътресения върху месечния ни бюжет, но отново би ни дало възможност да посрещнем значителен разход чрез сумата по кредита.