13.09.2016

loshi-platci

Фирмите за събиране на вземания посочват, че необслужваните дългове са нараснали почти 3 пъти на годишна база. Общо продадените дългове за 2016г. на подобни фирми са на стойност 609 млн. лв. на фона на 221 млн. през същия период 2015г. Тези данни са базирани на проучване, което се провежда от Ипсос България, независим институт за маркетингови изследвания. Проучването е по поръчка на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Тази задлъжнялост се дължи основно от една страна на високата активност на банките и повишеното търсене на кредити, и от друга на стремежът им да изчистят натрупали се през годините на криза задължения. Възложените за събиране кредити през 2016 са 1.11 млрд. лв. в сравнение с 997 млн. лв. през 2015-та.

Банките са възложители на 53% от необслужваните кредити подадени за събиране. На второ място с 16% са телекомите  В по-задни позиции остават компаниите за бързи кредити, поради факта, че предпочитат да продадат лошите си портфейли на по-ранен етап.  Най-сериозно раздвижване се наблюдава сред застрахователния сектор (ръст от 7%) заради очакваните стрес тестове в сектора.