05.04.2016

Частни съдилища преследват граждани

Частни съдилища в България преследват некоректни платци  в полза на фирми за събиране на вземания и компании за бързи кредити. Тези съдилища са арбитражи създадени от частни лица, които дори не са юристи, а в голям процент от случаите са дори свързани със самите събирачи на вземания. През 2015 колекторските фирми са по петите на близо 2 млрд. лева, като от тях 1.4 са дългове на физически лица. Този тип съдилища се оказват напълно законни съгласно действащата нормативна уредба. Техните решения подлежат на задължително изпълнение.

От началото на годината са постъпили над 100 жалби при омбудсманът Мая Манолова. По нейни думи това са „новите бухалки“, с които се упражнява натиск над българските граждани синхронизирано с монополните дружества.

Идеята зад създаването на подобни арбитражи е да се спестят разноски на страните, но реално се оказва, че те взимат дори по-високи такси. Поради липса на специални изисквания за регистрация, не е ясен броят на подобни съдилища. Екипът на iCompare.bg съветва да бъдете внимателни в избора на кредит и да четете внимателно предложените ви условия.