12.08.2016

razhodi-uchenik

В последните години подготовката за училище на дете се движи в широки граници между 100 и 300 лева в зависимост от възрастта и семейния бюджет. Особено в малките градове това е сериозно бреме и изисква по-сериозно планиране.

В големите градове на страната хората по-често се справят без заеми за началото на учебната година, но в по-малките, където заплатите продължават да са доста ниски, домакинствата се налага да прибягват до малки кредити. Хората използват най-често така наречените бързи кредити, въпреки че те са и най-скъпи, защото могат да ги получат най-лесно, допълни експертът.

Ако успеят да върнат сумите в рамките на месец, оскъпяването на заема е поносимо, но ако се проточи връщането два - три или повече месеца, тогава сумата на кредита може да се увеличи двойно или тройно. Практиката обаче показва, че подобни бързи заеми се връщат от хората от първите няколко заплати, показват наблюденията на експерта.

Най-често домакинствата, които се затрудняват с разходите за училище от собствения си бюджет, теглят между сто и триста лева за тетрадки, учебници и дрехи за първия учебен ден.

За редица българи подготовката за началото на учебната година включва и освежителни ремонти на детската стая. В тези случаи много по-подходящи биха били потребителските кредити, които редица банки предлагат сред продуктите си с гъвкави условия на изплащане.

Наблюденията на специалисти показват, че най-стриктни в изпълнението на списъка за помагала за първия учебен ден по традиция са родителите на първокласниците, като средните разходи само за пособия може да достигнат до 80 лева, с включването на раницата и до 150 лева. От друга страна подрастващите пък са много по-взискателни към визуалното оформление на тетрадки и аксесоари, които ще занесат на 15-ти септември към класната стая – хит в момента са различни видео игри – най-вече на тема лов на покемони.