18.10.2016

смяна на зимни гуми

В последните няколко дни температурите рязко се понижиха, Топлофикация пуснаха парното и неизбежно започнахме да мислим за предстоящата зима. Месец октомври обикновено се припознава и като месецът на зимните гуми.  Последното решение на парламента бе зимните гуми да са задължителни при наличието на снеговалеж или снежна покривка. Ние от Icompare.bg сме съгласни, че климатът в България е изключително разнообразен и наистина има места където може цяла зима да не вали сняг, но сме загрижени и за безопастността по пътищата. Ето защо ви даваме и няколко причини в полза на ранната смяна на гумите, дори и да не вали често сняг във вашия град:

  1. Зимните и летните гуми се произвеждат от различни смеси и съответно имат различни характеристики и поведение на пътя. Сместта при зимните гуми е по-подходяща при температури под 7 градуса, каквито са преобладаващите през зимата. Летните гуми губят своите качества и осъществяват по-лошо сцепление с пътната настилка при температури под 7 градуса.
  2. По-дълъг спирачен път- Летните гуми в зимни условия спират с около 8 метра по-късно от зимните. Тези 8 метра могат да са животоспасяващи. При една скорост от 60 км/ч вашият спирачен път с летните гуми ще бъде цели 43 м, което не е за подценяване.
  3. Важно е да се сменят и четирите гуми и да не карате с две летни и две зимни, тъй като отново ще имате много по-лошо сцепление с пътната настилка.

Основният проблем и препятствие при смяна на гумите, е че са голям извънреден разход. Средната цена на комплект зимни гуми след отстъпки би била около 400 лв. Разбира се тази цена е доста променлива в зависимост от размера гуми, който ви е необходим. Такъв разход би създал сериозен трус в месечния ви бюджет и ние разбираме това. Ето защо ви предлагаме да обмислите опцията за кредит до заплата с най-добрите условия на пазара, които можете да откриете на icompare.bg. По този начин не само няма да рискувате живота на семейството си, но и ще си спестите стреса от неочаквани разходи.