08.09.2016

kzp-kontrol-burzi-krediti

Дейността на небанковите финансови институции, отпускащи бързи и ипотечни кредити, ще бъде поставена под още по-голям контрол. Това заявиха от пресцентъра на Комисията за защита на потребителите.

Повод за това са агресивните рекламни кампании на такъв тип кредитни институции, които могат да се окажат заблуждаващи за потребителите. Комисията ще проверява за истиността на съобщенията, както и за тяхното съобразяване със закона.

Комисията проверява и организацията на  игрите чрез  така наречените "непоискани SMS-и". При тях  абонатите на мобилния оператор се включват автоматично  и ако не изпратите SMS, с който да се откажат, започват да получават съобщения, които се таксуват  с доста съществени суми, припомнят от КЗП.

Иначе булшинството от постъпващите жалби в КЗП са свързани с дейността на мобилните оператори – 35-40%. Освен това от комисията ще се съсредоточат върху проверки в търговската мрежа и онлайн пространството на послания за изгодни цени или несъществуващи предимства при продажбата на стоки за учениците във връзка с наближаващия първи учебен ден, пише още в съобщението.