11.07.2016

5 съвета как да говорим на тема пари

Битовите проблеми са препъни камък за много от съвременните домакинства. Една от основните причини е липсата на финанси. Въпросът е нужно ли е да разваляме семейството си за една нова пералня или телевизор? Отговорът е твърдо не. Ето и няколко съвета как да избегнем подобни проблеми:

  1. Темата за парите не трябва да е табу в семейството. Понякога се случва, че израстваме в семейства, където е имало доста често скандали на тема пари. Това обикновено ни отвращава от подобни дискусии и налагаме този принцип и в отношенията ни с половинките ни. Това не е правилен подход, тъй като е добре да има открита и аргументирана комуникация, така че ако имате проблем да говорите за пари го споделете с половинката си и се опитайте да го разрешите заедно.
  2. Редовно преглеждайте приходите и разходите. Създайте си семеен обичай да сядате с вашия съпруг/съпруга веднъж седмично на масата на по кафе, за да обсъдите до къде сте с месечния бюджет. По този начин ще можете да реагирате своевременно на финансови „трусове“ като например извънредни покупки.
  3. Споделяйте финансовите си тревоги с вашите близки. Може да получите ценен съвет, който да ви помогне да си набавите необходимите финанси.
  4. Пазарувайте заедно, за да опознаете навиците на половинката си. По този начин ще „влезете“ в техните обувки и ще избегнете спорът защо жена ви е купила ботуши за 450 лв.
  5. Когато не сте съгласни с покупката на даден продукт от вашия партньор, не реагирайте остро. Седнете спокойно и запишете плюсовете и минусите на продукта, за да се аргументирате и да вземете общо решение дали да върнете покупката или да потърсите финансиране.