19.07.2016

bezkontaktna-karta

През последните години безконтактните карти навлизат ударно в нашето ежедневие. Не може да се отрече, че с тях е по-лесно и по-бързо да се разплащаме. Много е успокояващ и фактът, че вече не ни задават въпроса: Имате ли 20 ст.,  да ви върна точно? Също така не е необходимо да носим големи кешови суми, което намалява загубите при евентуален обир.

За съжаление обаче този тип карти също могат да попаднат под обсега на измамниците с кредитни/дебитни карти. Ето и 5 съвета, които могат да са ви ключови в опазването на вашите пари:

  1. Дръжте картата си в портфейла в непосредствена близост до друга ваша карта. По този начин няма как измамници да ви доближат с ПОС терминал и да ви „вземат“ 25 лв., понеже когато имате две карти устройството не може да ги разчете едновременно.
  2. Прикривайте пин кода си с ръка, както и CVC кода на гърба на картата ви. Когато вкарвате пин код е ключово да сложите ръката си плътно над устройството и да го въведе бързо, за да не бъде забелязан от потенциални крадци.
  3. Проверявайте сумата, която плащате. Касиерите ръчно вкарват сумата за плащане и е възможно да допуснат грешка, макар и неволна. Дори и да не виждате сумата на устройството проверете касовата си бележка.
  4. Абонирайте се за известяване с кратки съобщения. Това е допълнителен разход, но го приемете като застраховка. На пример, ако някой ви е откраднал данните и тегли пари от Перу след полунощ, няколко смс-а ще ви привлекат вниманието и ще имате възможност да се свържете с банката своевременно.
  5. Не позволявайте на търговците да записват данните от картата ви. Единствените случаи, когато това е позволено е при резервация на хотел или при плащане в Change бюро.