12.04.2016

Нов дом без заем от банката

Ако мечтаете за нов дом, но нямате достатъчно средства, ипотечният кредит е един от най-лесните начини да се сдобиете с уютен апартамент. Проблемът е, че лихвите са високи, макар и да намаляват през последните години. Повече информация за текущите лихвени проценти може да намерите на секцията ни „потребителски кредити“. НО съществуват и други начини да заживеете в нов дом без да се заробвате в някоя банка:

  1. Имате спестени пари от заплати, хонорари, рента, които може да инвестирате в нещо по-доходоносно от депозит и с възвращаемостта да си купите жилище. Пример за това е кандидатстването в елитна магистърска програма в чужбина и в резултат на това да намерите по-добре платена работа.
  2. Започвате да спестявате от сега по 500-600 лв. на месец при лихва от 1%, и за 10 години ще съберете около 60-70 хиляди лева, с които ще може да си закупите апартамент от около 50-55 кв. метра.
  3.  Заем директно от строителя. Попитайте вашия строител дали предлага подобна опция. Често строителите се договарят с банките за по-добри ипотечни кредити, използвайки ипотека, за да издигнат сградата.
  4. Опитвате си късмета с платформа за групово финансиране. Влагате спестяванията си в конкретни начинания с още млади предприемачи и с възвращаемостта си купувате жилище.
  5. Имате богати приятели или роднина, които да ви отпуснат заем без лихва.
  6. Получавате голямо наследство или печелите от някоя от лотариите.
  7. Поздравление, вашите ви купуват апартамент като подарък за сватбата.