02.07.2016

символи на богатство през вековете

Дамска чанта на Louis Vuitton, часовник с диаманти или ново Ферари, все символи, с които днес може да се демонстрира богатство. От векове използваме специфични символи, които да показват социалния ни статус в обществото. Някои от тези, които са използвани в миналото обаче, са доста странни за днешните ни разбирания. Едва ли някой би предположил, че развален ананас във всекидневната или наличието на черни зъби би могло да бъде знак за социален статус и повод за завист.

Черните зъби и захарта

Черните зъби години наред са смятани за красиви в Япония и са били един от символите, които показват богатството на собственика им. За да имат черни зъби, японците са използвали всяка седмица специална смес от железни стружки, оцет и билки. Макар и символ с дълга традиция, той започва да замира през 19ти век.

Друг пример където черните зъби са били причина за завист е Англия, където денталната хигиена през 16ти и 17ти век далеч не е била на нивото, на което сме свикнали в днешни дни. Хората не са и подозирали колко е важно да се грижиш за доброто състояние на зъбите си. Това са и годините, в които захарта е била изключително скъп продукт, който само богатите хора са си позволявали, и консумирането ѝ е допринасяло за наличието на черен оттенък върху зъбите. В крайна сметка широка усмивка с блестящи зъби показвало, че нямаш достъп до всичките сладкиши, които богатите хора похапвали.

Ананас

Да имаш ананас в държава, в която те не растат и в период, в който е отнемало месеци да прекосиш океана, разбираемо е било символ на изключително висок социален статут. Този плод е бил възприеман за толкова луксозен, че дори е бил наеман през 18ти век. За хора, които са организирали партита или важни социални събития, и са искали да изумят гостите си, наличието на този плод в помещението е било важен елемент. За щастие ананасите имат относително дълъг живот веднъж откъснати, така че един плод е успявал да посети повече от едно събитие и да зарадва повече от един домакин.

При цена от около 5000 паунда (което би била днешната му себестойност), никой не си е и помислял да яде този тропически плод. Вместо това той е бил гордо излаган във всекидневната като важна част от декорацията на къщата, където е стоял месеци наред след като се развали.

Бордови игри

В миналото да играеш бордови игри не е било само забавление, но и демонстрация на социалния ти статус. Много често те са били подарявани на аристокрацията и са считани за луксозен подарък. В някои от гробниците на египетските фараони са намерени бордови игри, което ги дефинира като символ на богатство и престиж. А и в крайна сметка кой беден човек в древен Египет или Месопотамия би могъл да си поволи да играе игри предвид огромното количество работа, която са имали.

Отшелник в градината

Кой би помислил, че да имаш отшелник в градината си би могло да бъде възприемано като символ на твоето благосъстояние. В Англия през 18ти век обаче това е било доста разпространено сред богатите земевладелци.

Често срещано е било в градината да има специално уединено убежище, където в повечето случаи е живял само имагинерен отшелник. Това не е пречело да има всичко необходимо, за да изглежда сякаш той е на кратка разходка в момента – очила и материали за четене. Не е било рядкост обаче убежищата да са населявани от истински хора, наемани за период от 7 години и възнаграждавани с около 600 паунда, което им е позволявало да не работят повече в живота си. За да заслужат тази сума са били окуражавани да се обличат като друиди, и са служели за забавление, но понякога са се обръщали към тях и за съвет.