09.05.2016

бърз студентски заем

В настоящата секция iCompare разглежда темата за студентските кредити и отговаряме на най-важните въпроси, които трябва да знае всеки.

Студентски кредит е изключително популярен продукт на Запад, като това е отлична инвестиция в бъдещето. Обучението на един студент е една скъпа инвестиция, която ще се изплати далеч в бъдещето (ако изобщо). Основно перо са разходите за семестриални такси и издръжка на дадения студент, който често се оказват препятствие пред цялото семейство.

От банка или от небанкова кредитна институция?

Започваме директно с отговора – и двете са възможност пред студента. Разликата се състои основно в размера на заемите, които те отпускат и в срока на погасяване. За големи заеми, е по-разумно да се насочите директно към банките, а то за малки суми, съответно към фирмите за бързи кредити или казано просто – банките отпускат заеми за обучение, а финансовите институци – за погасяване на дребни текущи разходи.

Какви са условията на заеми за студенти?

В момента лихвите по банкови кредити са изключително ниски, което значи, че ще получите изгодни условия ако се нуждаете от финансова помощ за своето обучение. Те се отпускат на студенти, обучаващи се в редовна форма за придобиване на степен бакалавър, магистър или докторант за придобиване на съответната квалификация.

Точните изисквания зависят от всяка банка, но най-често студентите трябва да отговарят на това:

  • Да са студенти, в редовна форма на обучение;
  • Да се обучават в родни висши държавни или частни университети;
  • Да не са прекъснали своето обучение, последните 12 месеца.

До колко пари мога да получа за обучение?

Условията зависят от всяка отделна банка, но най-общо банковият кредит би бил достатъчен за покриване на разходите за следване на студента. Много често при този вид кредити, банките предлагат гратисен период за целия срок на обучение, през който не се дължат плащания по главница и лихва. Плащането на заема започва след завършването на студента и е съобразено с професионалната реализация..

Лихви, такси и комисионни по кредитите

Много често можете да получите промоционален кредит за своето студентство. Банките вярват в това, че студентския заем е добра инвестиция, която ще бъде изплатена в бъдеще. Бъдете сигурни, че сте се запознали внимателно с условията и не се притеснявайте да се интересувате от предложения от различни кредитни институции. Много често лихвите по подобен тип кредит могат да са в рамките на 6-8% на година.

Значи банковия кредит е по-добър от бързия кредит?

На кратко да – по-ниските лихви и дългия гратисен период, правят банковия студентски кредит изключително добро решение за студент в затруднение. В реалност, обаче, не винаги е така. Огромна част от магистри и докторанти се обучават задочно, което им позволява да работят съвместно със своето обучение. В последните години това се превърна в широко разпространена практика, която позволява не младия професионалист да придобие ценен опит. Това, обаче, лишава тези студенти от правото да се обърнат към банка за отпускане на студентски кредит, а често възнаграждението което получават не е достатъчно, за да се издържат.

Това значи, че голяма част от учащите се обръщат към фирмите за бързи кредити, при спешна нужда от малък паричен заем, тъй като процедурата при тези институции е максимално опростена и позволява заемът да се усвои в рамките на часове. Да, не същестува гратисен период по кредита и често сроковете за връщане са кратки, а лихвите високи, но пък е достъпна алтернатива за всеки. Ако все пак ти се наложи, информирай се в нашата секция за същестуващите възможности. Има компании които предлагат безлихвени кредити на всеки нов клиент или може да се възползваш от текущи кредитни промоции. Не забравяй да прецениш внимателно състоянието си и да оцениш дали ще можеш да се справиш със заема преди да пристъпиш към подписване на документи.

От iCompare препоръчваме да се информираш в бюрото за студенти в твоя университет. От там ще те насочат към банките, с които факултетът работи и ще получиш най-изгодните условия за кредита който търсиш. За всичко останало можеш да се информираш от нашата страница.