01.06.2016

tbi-bank-nov-sobstvenik

Милиардерът Олег Бойко ще бъде новият собственик на Ти Би Ай банк. Това стана ясно, след като в края на миналата седмица БНБ разреши неговият холдинг 4finance да придобие финансовата институция.

Състоянието на Бойко се оценява на 1,2 млдр. долара според Forbes, а той е смятан за един от сериозните руски олигарси. Бизнесът му започва с магазини за компютърна техника през 1988 г., а през 1993 г. навлиза в банковия бизнес с банката „Национален кредит“. След като е отстранен от Борда на банката през 1996 г. по политически причини, Бойко заедно с приятеля си Александър Абрамов, стартира ново начинание - изкупува дълговете на неплатежоспособни предприятия за стомана.

След като излиза и от този бизнес, олигархът се насочва към хазарта. Бойко отваря казина в Русия, Прибалтика, Украйна, Казахстан, Италия, Германия, САЩ и Латинска Америка.

Към момента най-голямо участие бизнесменът има в компанията 4finance. Тя е латвийска фирма, специализирана в отпускането на бързи потребителски заеми. Работи с клиенти от 15 държави, включително в България, под марката Vivus. Според отчета за 2015 г. има 318 млн. евро лихвени приходи, което е ръст от 44% спрямо предходната година. Основните пазари, освен Латвия и съседната Литва, са Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания.