24.06.2016

vakancia-na-kredit-provident

44% от българите ще предпочетат почивка в чужбина, сочи проучване на Провидент България. 31% пък ще останат в пределите на страната през това лято.

По-интересен е въпросът как сънародниците ни смятат да финансират пътуванията си. 23% отговарят, че ще разчитат на спестяванията си. Този процент е близо два пъти по-нисък, в сравнение с 2015 г., когато на спестявания за почивка са разчитали 40% от българите. 14% планират да вземат кредит от банка или небанкова финансова институция, а 27% все още не знаят от къде ще намерят пари за ваканцията.

Проучването на Провидент показва още, че освен за ваканция, българските респонденти теглят кредити и за ремонти вкъщи (45%), здравеопазване (35%) и за покриване на непредвидени разходи (37%). Прави впечатление, че българите теглят заеми за здраве четири пъти повече от европейците (9%), а за образование - повече от пет пъти над средното за Европа (25% в България срещу 5% в Европа). Друг интересен факт е, че 35% от българските респонденти харчат до 100 лв. на месец за хобитата си, докато 41% са отговорили, че нямат пари за любими занимания. За сравнение, без пари за хобита са и около една трета (35%) от останалите европейски участници в проучването.